EP grupe “B” u Beogradu – Srbija 4. mesto!

Reprezentacija Srbije je postigla dobar rezultat na Evropskom prvenstvu B grupe, održanom u Beogradu od 24-29. Jula, zauzevši 4. mesto u konkurenciji 6 timova, čime je obezbedila opstanak u B diviziji. Pobednik turnira je Austrija, koja je u finalu savladala Izrael sa 12:2, dok će u C grupu Grčka, koja je bila poslednja.

Naš tim je započeo turnir spektakularno, pobedom nad Grčkom od 22:5 prvog dana, a 3 run home run Aranđelovića u prvom napadu je pokrenuo napad koji je bio odličan tokom celog takmičenja. Drugog dana Srbija je poražena od Švajcarske sa čak 24:11 u neverovatnom meču u kome su Švajcarci udarili čak 6 HR-a (!) a naši momci su posle vođstva gostiju od čak 18:2, došli na 18:11 i opasno pripretili (grand slam HR Balića) ali ipak nisu preokrenuli meč.

Trećeg dana Srbija je odigrala ključni meč protiv Bugarske, kada je posle prave drame i preokreta u poslednje 3 izmene stigla vođstvo gostiju od čak 2:8 i slavila sa 10:9. Junaci pobede su bili svi udarači koji su vezali 5 hitova u 7. inn, kada su slomili goste, a naši momci iz Čikaga Mitrović, Balić i Bokić su svojim pitchingom zaustavili Bugare, koji su napravili samo jedan poen u poslednjih 5 izmena. Ovom pobedom Srbija je obezbedila opstanak, a sam meč je odigran pred punim tribinama u atmosferi koja davno nije viđena na Adi Ciganliji.

Četvrtog dana naš tim je odigrao odličan meč protiv Austrije, nošen vrhunskim pitchingom Kristijana Bokića ali je malo znanja i sreće nedostajalo da pobedi kasnijeg osvajača prvog mesta. Srbija je igrala dobro i ušla je u 8. izmenu sa 4:4, propustivši i odličnu priliku da povede, ali je izlaskom Bokića Austrija neverovatnom serijom od 11 udaraca u 8. inn napravila čak 10 poena i rešila meč.

Poslednjeg dana Srbija je posle poraza Austrije od Švajcarske, izgubila mogućnost da igra za finale, tako da je posle solidnog početka u prve tri izmene, ubedljivo poražena od Izraela sa 15:0, a na terenu su viđeni i mnogi igrači koji nisu imali šansu tokom prva 4 dana.

Koliko je turnir bio izjednačen i nepredvidiv govori i podatak da je Grčka savladala Izrael 4. dana sa 2:1, a da je Bugarska istog dana izbacila iz igre za finale Švajcarsku pobedom od 12:9.

Srpska reprezentacija je posle turneje u Čikagu i napornih treninga u Beogradu po ogromnoj vrućini, ostvarila uspeh a pored naših momaka iz Beograda 96, Vojvoda, Vojvodine i Zrenjanina, posebnu snagu su doneli Srbi iz Čikaga – Kristijan Bokić, Danijel Balić i Nik Mitrović, sa kojima je Srbija bila respektabilan tim i težak protivnik svim rivalima.

Srbija je bila najbolji udarački tim turnira sa prosekom od .333 što je sjajan podatak ali je rak-rana ostao pitching, koji je bio najslabiji sa ERA 13.11, što je i bio razlog ubedljivih poraza od Švajcarske i Izraela. Odbrana je bila pristojna sa filding pct. od  .933 – 4. na turniru.
Najbolji bacač Srbije je bio Bokić koji je počeo meč sa Grčkom (0 ERA), zatvorio sa 5 pitcheva meč sa Bugarima, i držao pobednika turnira Austriju na 4 poena 8 1/3 inn.

Najbolji udarač je bio mladi Bojan Ninić sa fantastičnih 7-15 (5 RBI).

Srbiju u septembru čeka Balkanski Kup u Bugarskoj.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *